Saturday, January 8, 2011

Το κράτος το είχαμε ψηλά...

...ήταν η δήλωση ενός εκ των κατοίκων που βρίσκεται εδώ και μέρες σε καθημερινή βάση στο μπλόκο της Κερατέας.
Για τους κατοίκους της Κερατέας είναι πρωτόγνωρη αυτή η αισθηση της αντιπαράθεσης με το κράτος στον τόπο που ζουν όπως εξίσου πρωτόγνωρη είναι η αίσθηση του να αντιστέκονται στο δρόμο πλέον για τόσες μέρες ενάντια όχι απλά στην κρατική μηχανή αλλά απέναντι και στις δυνάμεις καταστολής που έχουν "κατασκηνώσει" κυριολεκτικά στην περιοχή τους.
"Δε φανταζόμασταν ποτέ ότι η αστυνομία παίζει τόσο βρώμικα παιχνίδια" είπαν κάποιοι για το ρόλο και τις τακτικές της αστυνομίας στην όλη υπόθεση.

Πορεία ενάντια στη Frontex (18.12.2010)

Το περασμένο Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο-κολαστήριο Κράτησης Μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου λίγο έξω από την Ορεστιάδα που διοργανώθηκε από αντιρατσιστικές οργανώσεις με τη συμμετοχή ατόμων και συλλογικοτήτων από τη βόρεια Ελλάδα καθώς και πολιτών της Ορεστιάδας, ανάμεσά τους και Αναρχικοί - Αντιεξουσιαστες από την Καβάλα.
Σκοπός της κινητοποίησης ήταν διαμαρτυρία για την παρουσία και τη δράση της FRONTEX στα σύνορα του Έβρου, αλλά και ενάντια στη συνολικότερη μεταναστευτική και (αντι-προσφυγική) πολιτική, τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, τη συμφωνία Δουβλίνο-ΙΙ, την γκετοποίηση των γειτονιών στις πόλεις και στα λιμάνια εξόδου από την Ελλάδα, την ισοπέδωση κάθε κοινωνικής πρόνοιας και παροχής για ντόπιους και μετανάστες.
Πέρα από τη διαμαρτυρία και την έκφραση αλληλεγγύης απέναντι στους κρατούμενους στο Κέντρο αντιπροσωπεία δικηγόρων, γιατρών και μεταφραστών εισήλθε στο Κέντρο για να μοιράσει ρούχα κτλ αλλά και να εξετάσει τις συνθήκες στο χώρο κράτησης.
Από την ενημέρωση που έγινε μετά την επίσκεψη προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι...